Jak dbać o higienę w restauracji? Najlepsze produkty dostępne w Magnum-Pro

Jednym z wielu elementów, które wpływajna renomlokalu gastronomicznego jest zdecydowanie czystość obiektu. Zwłaszcza teraz po czasach pandemii, która zmieniła sposób patrzenia na ycie bez bakterii.

Jak dbao higienw restauracji?

Wiadomo, e czystość w restauracji to nie tylko codzienne sprztanie bieżących zabrudze. W utrzymaniu porzdku zdecydowanie pomagajprocedury higieniczne. Dziki ich restrykcyjnemu przestrzeganiu restauratorzy zapewniajswoim gociom bezpieczne korzystanie ze swoich usług. Bardzo dobrym rozwizaniem splany i harmonogramy sprztania. Pracownicy lokalu otrzymujc harmonogram, w którym swyszczególnione np. co naley posprztai z jakczstotliwoci, w klarowny sposób otrzymujinformacjza co sodpowiedzialni. Niedopełnienie obowizków moe wizasiz rónymi konsekwencjami. Wyznaczanie obowizków i ich planowanie poprawi praczespołu oraz ułatwi utrzymanie czystoci w lokalu.

Dlaczego dbanie o higienjest wane w gastronomii?

Dbanie o higienjest kluczowe w odniesieniu sukcesu w brany gastronomicznej. Klienci majwysokie wymagania odnonie czystoci nie tylko samego obiektu, ale równiesprztów, zastawy, które suywane w danej restauracji. Zachowanie czystoci pozwala restauratorom na uzyskanie odpowiedniej renomy oraz co najwaniejsze o zadbanie o zdrowie goci. Nawet nieumiejtne mycie rk moe prowadzido przenoszenia na przygotowane posiłki bakterii, które powodujrónego rodzaju choroby. Jeeli wizyta w danym lokalu zakoczy sidla klienta zatruciem, bdinnymi nieprzyjemnymi objawami moemy bypewni, e wicej w lokalu sinie pojawi. Co wicej sama restauracja moe ponieść konsekwencje.

Jakie produkty pomogCi zadbao higien?

By zadbao higieni czystość w lokalu niezbdne surzdzenia i rodki do tego celu przeznaczone. Jeli remontujesz lub otwierasz restauracji zastanawiasz sico jest Ci potrzebne chtnie Ci podpowiemy.

Zmywarki do naczyi sztuców

Niezbdnym urzdzeniem w kadej restauracji jest zmywarka, która pozwoli w szybki i ekonomiczny sposób przygotowazastawdla goci oraz ułatwi ogarnicie lokalu po jego zamkniciu. Oczywicie nie moe to bybyle jaka zmywarka. Cicha praca urzdzenia, energooszczdność czy niski pobór wody to tylko podstawowe parametry. Wielkość urzdzenia powinna bydostosowana do metrau kuchni oraz iloci zastawy, która bdzie w niej myta. Dodatkowo mona wybramodel z automatycznym lub manualnym sterowaniem. Dostpne srówniemodele z funkcjwyparzania.

Dezynfekcja powierzchni

Kolejnym krokiem jest dokładna dezynfekcja powierzchni. Odpowiednio dobrane rodki pozwolna szybkie i skuteczne usunicie drobnoustrojów. Zaopatrujc siw rodki do dezynfekcji warto zwróciuwagna:
- przeznaczenie płynów do konkretnych powierzchni,

- łatwość w uyciu (gotowe produkty, praktyczne opakowania), - wydajność,
- bezpieczestwo ludzi,
- bezpieczestwo rodowiska.

rodki czystoci i chemia profesjonalna

Podobnie jak przy rodkach do dezynfekcji, rodki czystoci warto dobierawedług podobnych kryteriów. Zaliczamy do nich np. rodki do prania, mycia szkła, odkamieniacza itp. Dua zalettego rodzaju preparatów jest ich wielofunkcyjność. Chemia profesjonalna to w duej mierze skoncentrowane rodki o silnym działaniu. Korzystajc z tego rodzaju substancji warto zachowaszczególnostroność.

Akcesoria do dezynfekcji i sprztania

Nieodzownym elementem, dziki któremu utrzymamy czystość w lokalu sakcesoria do dezynfekcji i sprztania. Zaliczamy do nich: rkawiczki, gbki, ciereczki, mop z wiadrem, worki na mieci itp. Przy zakupie akcesoriów warto zwróciuwagna ich jakość. Przy odpowiednim uytkowaniu posłużą na długo.

Jakie swymagania sanitarno-epidemiologiczne w gastronomii?

Decydujc sina otwarcie lokalu gastronomicznego jestemy zmuszeni spełniszereg wymagatechnicznych i sanitarnych.
W przepisach technicznych zawarte s
informacje odnonie np. wysokoci sufitów, rodzaju drzwi i futryn, owietlenia czy materiałów, z których powinny bywykonane podłogi.

Wymagania sanitarno-epidemiologiczne dotycznarzdzi stosowanych w lokalu. Wszystkie maszyny oraz meble, które majstyczność z ywnocipowinny posiadaodpowiednie atesty oraz byw bardzo dobrym stanie technicznym.
Deski oraz naczynia powinny by
wydzielone dla poszczególnych produktów.


Nieodłącznym elementem funkcjonowania lokalu gastronomicznego jest przestrzeganie zasad systemu HACCP oraz prowadzenie jego dokumentacji.

Jak widahigiena w miejscu pracy jest niezwykle wana. Utrzymanie czystoci wymaga sporo wysiłku, ale równiepozwala na podniesienie renomy lokalu. Wszystkie niezbdne produkty, których potrzebujesz znajdziesz na stronach naszego sklepu.

Wersje językowe
Zaloguj się
Submit
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 503 508 200
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium