Jednym z wielu elementów, które wpływają na renomę lokalu gastronomicznego jest zdecydowanie czystość obiektu. Zwłaszcza teraz po czasach pandemii, która zmieniła sposób patrzenia na życie bez bakterii.
Jak dbać o higienę w restauracji?
Wiadomo, że czystość w restauracji to nie tylko codzienne sprzątanie bieżących zabrudzeń. W utrzymaniu porządku zdecydowanie pomagają procedury higieniczne. Dzięki ich restrykcyjnemu przestrzeganiu restauratorzy zapewniają swoim gościom bezpieczne korzystanie ze swoich usług. Bardzo dobrym rozwiązaniem są plany i harmonogramy sprzątania. Pracownicy lokalu otrzymując harmonogram, w którym są wyszczególnione np. co należy posprzątać i z jaką częstotliwością, w klarowny sposób otrzymują informację za co są odpowiedzialni. Niedopełnienie obowiązków może wiązać się z różnymi konsekwencjami. Wyznaczanie obowiązków i ich planowanie poprawi pracę zespołu oraz ułatwi utrzymanie czystości w lokalu.
Dlaczego dbanie o higienę jest ważne w gastronomii?
Dbanie o higienę jest kluczowe w odniesieniu sukcesu w branży gastronomicznej. Klienci mają wysokie wymagania odnośnie czystości nie tylko samego obiektu, ale również sprzętów, zastawy, które są używane w danej restauracji. Zachowanie czystości pozwala restauratorom na uzyskanie odpowiedniej renomy oraz co najważniejsze o zadbanie o zdrowie gości. Nawet nieumiejętne mycie rąk może prowadzić do przenoszenia na przygotowane posiłki bakterii, które powodują różnego rodzaju choroby. Jeżeli wizyta w danym lokalu zakończy się dla klienta zatruciem, bądź innymi nieprzyjemnymi objawami możemy być pewni, że więcej w lokalu się nie pojawi. Co więcej sama restauracja może ponieść konsekwencje.
Jakie produkty pomogą Ci zadbać o higienę?
By zadbać o higienę i czystość w lokalu niezbędne są urządzenia i środki do tego celu przeznaczone. Jeśli remontujesz lub otwierasz restaurację i zastanawiasz się co jest Ci potrzebne chętnie Ci podpowiemy.
Zmywarki do naczyń i sztućców
Niezbędnym urządzeniem w każdej restauracji jest zmywarka, która pozwoli w szybki i ekonomiczny sposób przygotować zastawę dla gości oraz ułatwi ogarnięcie lokalu po jego zamknięciu. Oczywiście nie może to być byle jaka zmywarka. Cicha praca urządzenia, energooszczędność czy niski pobór wody to tylko podstawowe parametry. Wielkość urządzenia powinna być dostosowana do metrażu kuchni oraz ilości zastawy, która będzie w niej myta. Dodatkowo można wybrać model z automatycznym lub manualnym sterowaniem. Dostępne są również modele z funkcją wyparzania.
Dezynfekcja powierzchni
Kolejnym krokiem jest dokładna dezynfekcja powierzchni. Odpowiednio dobrane środki pozwolą na szybkie i skuteczne usunięcie drobnoustrojów. Zaopatrując się w środki do dezynfekcji warto zwrócić uwagę na:
- przeznaczenie płynów do konkretnych powierzchni,
- łatwość w użyciu (gotowe produkty, praktyczne opakowania), - wydajność,
- bezpieczeństwo ludzi,
- bezpieczeństwo środowiska.
Środki czystości i chemia profesjonalna
Podobnie jak przy środkach do dezynfekcji, środki czystości warto dobierać według podobnych kryteriów. Zaliczamy do nich np. środki do prania, mycia szkła, odkamieniacza itp. Duża zaletą tego rodzaju preparatów jest ich wielofunkcyjność. Chemia profesjonalna to w dużej mierze skoncentrowane środki o silnym działaniu. Korzystając z tego rodzaju substancji warto zachować szczególną ostrożność.
Akcesoria do dezynfekcji i sprzątania
Nieodzownym elementem, dzięki któremu utrzymamy czystość w lokalu są akcesoria do dezynfekcji i sprzątania. Zaliczamy do nich: rękawiczki, gąbki, ściereczki, mop z wiadrem, worki na śmieci itp. Przy zakupie akcesoriów warto zwrócić uwagę na ich jakość. Przy odpowiednim użytkowaniu posłużą na długo.
Jakie są wymagania sanitarno-epidemiologiczne w gastronomii?
Decydując się na otwarcie lokalu gastronomicznego jesteśmy zmuszeni spełnić szereg wymagań technicznych i sanitarnych.
W przepisach technicznych zawarte są informacje odnośnie np. wysokości sufitów, rodzaju drzwi i futryn, oświetlenia czy materiałów, z których powinny być wykonane podłogi.
Wymagania sanitarno-epidemiologiczne dotyczą narzędzi stosowanych w lokalu. Wszystkie maszyny oraz meble, które mają styczność z żywnością powinny posiadać odpowiednie atesty oraz być w bardzo dobrym stanie technicznym.
Deski oraz naczynia powinny być wydzielone dla poszczególnych produktów.
Nieodłącznym elementem funkcjonowania lokalu gastronomicznego jest przestrzeganie zasad systemu HACCP oraz prowadzenie jego dokumentacji.
Jak widać higiena w miejscu pracy jest niezwykle ważna. Utrzymanie czystości wymaga sporo wysiłku, ale również pozwala na podniesienie renomy lokalu. Wszystkie niezbędne produkty, których potrzebujesz znajdziesz na stronach naszego sklepu.