Otwarcie nowej restauracji to ogromne wyzwanie. Zadbanie o wszystkie szczegóły zajmuje bardzo dużo czasu oraz kosztuje wiele wysiłku. Jednym z głównych celów restauratorów jest wyposażenie lokalu w sprzęty najwyższej jakości, które posłużą na lata. Przygotowaliśmy krótki przewodnik, który wskaże na co warto zwrócić uwagę przy zakupie wyposażenia.
Meble gastronomiczne
Meble przeznaczone do gastronomii muszą być zdecydowanie funkcjonalne. Warto wybrać meble ze stali nierdzewnej. Jest ona odporna na działanie różnego rodzaju środków chemicznych oraz uszkodzenia mechaniczne, które mogą wystąpić w trakcie gotowania. Dodatkowo meble te łatwo utrzymać w czystości.
Sprzęt kuchenny
Wybór sprzętu kuchennego jest niezwykle ważnym elementem w przygotowaniach do otwarcia własnej restauracji. Przede wszystkim powinniśmy kierować się kilkoma czynnikami takimi jak: rodzaj lokalu, rodzaj serwowanej kuchni itp. Co najważniejsze jednak warto postawić na jakość urządzeń, którą gwarantują firmy produkujące sprzęty przeznaczone do tego rodzaju działalności. Nie od dziś wiadomo, że te urządzenia będą służyć w naszej kuchni przez długie lata.
Akcesoria i narzędzia
Do tej grupy zaliczamy wszelkiego rodzaju niewielkie sprzęty, które ułatwiają pracę w lokalu gastronomicznym. Podstawowe akcesoria, takie jak chociażby sztućce, stanowią nieodłączny element każdego lokalu.
Jak dobrać odpowiednie wyposażenie do swojej restauracji?
W doborze odpowiedniego wyposażenia restauracji warto kierować się kilkoma zasadami.
Typ restauracji
Przede wszystkim warto określić profil lokalu, który zamierzamy prowadzić. Czy ma to być niewielkie bistro czy ekskluzywna restauracja? Czy serwować dania będziemy na miejscu czy na wynos? Jakiego rodzaju naczyń potrzebujemy? Pozwoli to na wyszczególnienie jakich sprzętów, mebli itp. elementów wyposażenia nam potrzeba. Warto również określić wielkość budżetu jakim dysponujemy.
Menu i rodzaj kuchni
Kolejnym krokiem jest ustalenie rodzaju kuchni oraz menu, które będzie serwowane naszym gościom.
Wybór rodzaju kuchni pozwoli zawęzić wybór wyposażenia do konkretnych urządzeń, które faktycznie będą wykorzystywane i nie będą zbędnie zajmowały miejsca w przestrzeni kuchennej.
Ilość i rodzaj klientów
Oczywiste jest, że otwierając lokal gastronomiczny naszymi odbiorcami są goście. Stanowią oni trzon biznesu restauracyjnego. Dlatego właśnie należy określić do jakiej grupy docelowej chcemy dotrzeć. Czy nasza kuchnia będzie zawierać potrawy wykwintne i potrzebna będzie rezerwacja stolika? Czy jednak naszą grupę docelową będą stanowić przechodnie, którzy z chęcią odwiedzą nasz food truck ustawiony w centrum miasta?
Co oferuje Magnum-Pro?
W naszym sklepie Magnum-Pro.pl znajdziecie wszelkiego rodzaju urządzenia gastronomiczne, które doskonale sprawdzą się w Waszej kuchni.
Meble kuchenne
Przez meble kuchenne rozumieć można nie tylko blaty gastronomiczne. Zaliczyć do nich należy różnego rodzaju stoły, szafy, półki, regały, ale również podstawy pod piece czy okapy kuchenne. Rozróżniamy meble spawane oraz meble skręcane. Dodatkowym atutem jest możliwość zamówienia mebli na wymiar, które będą idealnie pasować do przestrzeni kuchennej.
Urządzenia chłodnicze
Oferta naszego sklepu jest bogata w różnego rodzaju urządzenia chłodnicze. Zaczynając od stołów chłodniczych, witryn, szaf poprzez winiarki czy zamrażarki skrzyniowe.
Maszyny i urządzenia kuchenne
W zależności od rodzaju prowadzonego lokalu znajdziecie u nas maszyny i urządzenia kuchenne dostosowane do Waszych potrzeb.
Jeżeli prowadzisz pizzerię z pewnością przyda Ci się niezawodny piec do pizzy. Z kolei stacje benzynowe, bary czy niewielkie punkty gastronomiczne mogą zostać zaopatrzone w gotowe zestawy do hot dogów.
Szatkownice, termosy, podgrzewacze, ekspresy do kawy, gofrownice i wiele innych urządzeń to wszystko znajdziecie właśnie w naszym sklepie.
Akcesoria i narzędzia
Doposażenie swojego lokalu w akcesoria przydatne przy produkcji czy wydawaniu posiłków pozwalają na bardziej sprawną pracę kuchni.
Przykładowo odpowiednie rękawice pomogą przy obsłudze pieca i dodatkowo zabezpieczą pracownika przed poparzeniem. Deski dobrane zgodnie z wytycznymi HACCP pozwolą uniknąć dodatkowych zagrożeń wynikających z pracy z żywnością.
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości i pytania to zadzwoń lub napisz. Jesteśmy tutaj dla Was i chętnie wykorzystamy swoją wiedzę, aby pomóc w doborze odpowiedniego wyposażenia do Waszego lokalu.